Breaking News
Home / Naslovna / Špijuni iz Srbije zatvoreni zbog ubistva novinara

Špijuni iz Srbije zatvoreni zbog ubistva novinara

Beogradski sud prije dva dana osudio je dvojicu optuženih na po 30 godina zatvora a drugu dvojicu na dvedeset godina zatvora. Oni su, prema izvorima, četiri srpska špijuna, koji su uhapšeni zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Slavko Ćuruvija, koji je bio otvoreni kritičar srpskog lidera i zločinca Slobodana Miloševića, mučki je ubijen vatrenim oružjem ispred svog stana.

Grupa pod imenom “Reporteri bez granica” izjavila je da je ovo prvi put u novijoj historiji da je neko osuđen zbog ubistva novinara. U svojoj presudi, sud je rekao da je “nepoznata osoba” naredila ubistvo. Ćuruvijina porodica je u prošlosti optuživala Miloševića, koji je umro 2006. godine.

Kao što je poznato, pokojni Slavko bio je urednik i vlasnik prvog nezavisnog dnevnog lista u Srbiji, Dnevnog telegrafa. Svakodnevno i žestoko je kritikovao Slobodana Milošivaće te je za kratko vrijeme postao jedna od glavnih meta vlade Miloševića usmjerene prema nacionalnim medijima.

Također, u više navrata je pisao izvještaje o Kosovu, uključujući i članake o političkim zatvorenicima u tadašnjoj Jugoslaviji. Ćuruvija je ustrijeljen 14 puta i umro je ispred svog beogradskog stana u aprilu 1999. godine.

Njegova porodica vjeruje da je predsjednik Milošević lično naredio njegovo ubistvo, mada ništa još nije dokazano.

About Admin

Check Also

Mračni genocid u Ruandi: Potraga za porodicama i dalje se nastavlja

Iako je četvrtina stoljeća prošla od genocida u Ruandi, potraga za nestalim porodicama još ne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *