Breaking News
Home / Magazin / Zanimljivi savjeti: Kako da postanete šampion u pamćenju?

Zanimljivi savjeti: Kako da postanete šampion u pamćenju?

Ljudski mozak je poput biblioteke koja sadrži sjećanja umjesto knjiga. Bibliotekar je Hipokampus, dio mozga koji ima najveću odgovornost pri sortiranju novih izdanja kratkoročnog i pohranjivanju kolekcije dugoročnog pamćenja. Različite vrste memorija se pohranjuju u različite dijelove mozga.

Kao svi drugi, tako bi većina nas željela da imamo veću i bolju memoriju pamćenja. Često nam se desi da se uputimo u market, kupimo namirnice i tamam kad se vratimo sjetimo se da smo zaboravili kupiti nešto što nam je još potrebno. Ovo su stvari s kojim se svakodnevno suočava ogroman broj ljudi.

Kako bi unaprijedili pamćenje u nastavku pročitajte nekoliko savjeta:

– Umjesto što ćete napisati koje su vam namirnice potrebne, pokušajte nacrtati listu za kupovinu jer dolaskom u market kada vidite nactanu listu velika je mogućnost da ćete se sjetiti šta je još potrebno da kupite.

– Uveliko je poznate da obične ili areobne vježbe mogu doprinijte razvoju pamćenja. Svako jutro kada ustanete odvojite barem 15 minuta za vježbe kako bi svoju memoriju pripremili za nadolazeći dan.

– Ukoliko nemate vremena za ove prve dvije stavke pokušajte da odspavate. Naučno je dokazano da se spavanjem informacije reaktiviraju.

About Admin

Check Also

Špijuni iz Srbije zatvoreni zbog ubistva novinara

Beogradski sud prije dva dana osudio je dvojicu optuženih na po 30 godina zatvora a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *